Brug af hygiejnepuder på Sclerosehospitalet i Haslev

nov 16, 2022Toilet & Bad

Skrevet af: Kasper Feldt

Vi er kørt fra Kastrup til Sclerosehospitalet i Haslev for at mødes med sygeplejerske Louise D.

Louise hev fat i os til én af vores temadage og fortalte begejstret om brugen af hygiejnepuder i badesituationer på Sclerosehospitalet.

Louise havde længe savnet ”noget til hælene på badestolen”. Det vil sige et blødt mellemlag mellem fødder og den hårde fodskammel på badestolen.

Vask og bad er ikke en hurtig overstået aktivitet, og derfor sidder patienten tit længe på badestolen. For en del patienter fører følelsen af ”manglende fodfæste” til utryghed.

Patienter, der ikke let kan kontrollere deres ben, får også tit tryk og blå mærker på siden af benene. De rammer nemlig badestolen, når de uforvarende sparker ud til siden.

For at undgå situationer som disse, eksperimenterede Louise med både stablede engangsvaskeklude og små gelpuder. Uden den ønskede resultat.

Det var først, da Louise tilfældigt faldt over en kasse med Cobi lejringspuder til afprøvning, at hun fandt den pude, der skulle vise sig at mindske både blå mærker og utryghedsfølelsen.

T-puden (fra vores hygiejnepudeserie) er en modellerbar pude fyldt med EPS-perler. Den tåler vand og kan ved behov vaskes på 60°.

Louise bruger i dag T-puderne som det bløde mellemlag mellem hæl og fodskammel, som støtte bag ryggen eller i siden hos patienter med kontrakturer i OE.

Brugen af T-puder har betydet en øget komfort og tryghed hos patienterne, og flere af dem har givet udtryk for, at de godt tør være alene på badeværelset: ”Hvis du har noget, du skal ordne, kan du bare gøre det nu. Så kalder jeg, når jeg er klar”, siger de.

Fast plads i skabet ved de behandlingskrævende patienter

Alle lejringspuder bor normalt i et skab nede ved fysioterapien, bortset fra T-puderne, som har fået fast plads i et skab i det afsnit, hvor de behandlingskrævende patienter bor. ”Så er de nemmere at gå til”, tilføjer Louise. Hun fortæller desuden, at hun har gjort sine kolleger opmærksom på T-puderne til morgenmøde, så alle kender til t-puderne og kan bruge dem i badesituationer.

Næste skridt er at få lavet et billedbibliotek, så nattevagten eller andre i personalegruppen kan se, hvordan man bruger fx T-puderne i badesituationer. Billedbiblioteket kommer også i spil, når hjemmeboende patienter bevilges en eller flere lejringspuder. Her vil billedbiblioteket kunne bruges af hjemmeplejen eller pårørende. Det sikrer korrekt positionering og bedre livskvalitet for patienterne.

Kontakt ergoterapeut og underviser Kasper Feldt på 6137 2522 for at høre mere om casen og vores hygiejnepuder.

Kontakt gerne vores terapeuter direkte, hvis du ønsker en fremvisning af vores lejringspudesortiment.

Alle vores puder findes på HMI-basen.