Borger glider ud af kørestolen, del 3

apr 17, 2020Demens, Neurologi, Kørestole, Palliation, Lejring og siddestilling

Placering af borger i kørestolen, del 3

Skrevet af: Kasper Feldt, ergoterapeut

Når liftesejl og kørestol er placeret korrekt i forhold til hinanden og til plejesengen, skal du tilte kørestolen tilbage. Her det vigtigt, at du ved, hvad de forskellige typer af tilt kan betyde for borgers positionering i kørestolen.

Som udgangspunkt bør du ikke tilte ved at ændre på rygvinklen i forhold til siddefladen, hvis borger sidder i kørestolen. Du kan nemlig risikere, at du kommer til at skubbe borger frem i kørestolen, når du ændrer rygvinklen tilbage.

Jeg anbefaler, at du anvender den type tilt, der kan tilte hele kørestolen. Det øger chancen for, at borger er korrekt placeret tilbage i kørestolen og ikke glider frem og ud af den.

Det næste jeg gør for at sikre korrekt siddestilling er at have begge hænder på borgers hofte.

Jeg lader pegefingeren hvile på hoftekarmen og tommelfinger på det lille fremspring forrest på hoften. Langfinger, ringfinger og lillefinger hviler ned langs ballemuskulaturen. På den måde kan du både se og mærke, hvordan hoften bevæger sig. Det er også en god måde at styre hoften ind i siddestillingen. Den bedst mulige arbejdsstilling får jeg, når står lige foran borger. Jeg undgår vrid og læner mig forsigtigt frem, idet jeg anvender min kropsvægt til at styre borger ned i kørestolen.

Giv borger et øjeblik

Nu er borger godt placeret i den tilpassede kørestol. Men vi er ikke i mål. Vi skal have liftesejlet fjernet fra borger med mindre, borger skal sidde på det. Der findes mange typer af liftesejl og mange måder at tage dem af. Jeg vil ikke komme ind på, hvordan du tager dem af, blot minde dig om, at du altid kan søge vejledning hos din forflytningsvejler eller hos konsulenten fra leverandøren.

Det sidste jeg vil gøre i indlægget her, er at advokere for en ganske simpel handling, som du kan gøre for at reducere risikoen for, at borger glider frem og måske ud af sin kørestol.

Giv borger tid til at lande i sin kørestol. Lad endelig borger sidde et minut eller fire minutter og falde til ro i kørestolen, inden du trækker stropperne væk under benene. Trækker du stropperne væk for hurtigt, kan det føre til en reaktion eller en bevægelse fra borger, der gør, at borger igen glider ud af den tilpassede siddestilling.

Tak fordi du læste med.