Borger glider ud af kørestolen, del 3

apr 17, 2020Demens, Neurologi, Kørestole, Palliation, Lejring og siddestilling

Kasper Feldt, ergoterapeut med bred erfaring inden for neurologi

Indlægget her om placering af borger i kørestol er det tredje ud af tre. I indlægget her ser vi nærmere på, hvordan korrekt placering i kørestol (efter forflytning i lift) kan reducere risikoen for, at borger glider ud af kørestolen.

Brug af tilt fremmer korrekt placering i kørestol

Som fremhævet i det forrige indlæg sikrer du først, at sejlet er korrekt placeret. Derefter sikrer du, at kørestolen er vinklet optimalt i forhold til plejesengen. Nu tilter du så kørestolen tilbage. Her er det meget vigtigt (!), at du har styr på typen af tilt, der anvendes. Jeg anbefaler, at du som udgangspunkt ikke ændre på rygvinklen i forhold til siddefladen. Det gør jeg, fordi en efterfølgende ændring tilbage af rygvinklen, med borger i kørestolen, kan betyde, at borger utilsigtet skubbes frem i kørestolen.

Jeg anbefaler derfor, at du anvender det tilt, der tilter hele kørestolen og ikke kun ryggen. På den måde er der langt større sandsynlighed for, at du kan få borger korrekt tilbage i kørestolen, og du hindrer, at borger glider frem og ud af kørestolen.

Mærk hoftens bevægelser

Jeg gør nu en sidste ting, der sikrer, at borger kommer korrekt ind i den tilpassede siddestilling. Jeg ser og mærker,  hvordan borgers hofte bevæger sig. Det gør jeg ved at lægge begge hænder på borgers hofte.

Min pegefinger hviler på hofteharmen, og tommelfingeren hviler på det lille fremspring forrest på hoften. Langfinger, ringfinger og lillefinger lægges ned langs ballemuskulaturen. På den måde kan jeg både se og mærke, hvordan hoften bevæger sig. Det er også en god måde at styre hoften ind i siddestillingen. Som udgangspunkt står jeg altid lige foran borger, når jeg har fat om hoften. Det giver mig den bedste arbejdsstilling. Jeg undgår vrid, og jeg kan egentligt blot læne mig forsigtigt frem og anvende min kropsvægt til at styre borger ned i kørestolen.

Nu sidder borger godt i kørestolen. Men vi er ikke i mål! Sejlet skal fjernes. Medmindre det er aftalt, at borger skal forblive siddende på det.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du fjerner sejlet, kan du søge vejledning hos din forflytningsvejleder eller hos leverandøren af sejlet.

En simpel handling med stor betydning

Det er nu, jeg gerne vil advokere for en simpel handling, som du bør foretage dig. En simpel handling, der kan reducere risikoen for at borger glider frem og ud af sin kørestol: Lad borger falde til ro!

Det er helt okay at lade borger sidde et minut eller måske fire minutter for at falde helt til ro i sin kørestol, inden du trækker stropperne væk under borgers ben. Hvis du alt for hurtigt trækker stropperne væk, kan det medføre ubehag eller en reaktion hos borger, som betyder, at borger automatisk søger væk fra den nye placering og i stedet ender med at glide ud af sin siddestilling.

Spørgsmål eller kommentarer

Tak fordi du læste med. Kontakt mig gerne på 6137 2522, hvis du ønsker en uddybning eller en dialog omkring placering af borger i kørestol efter forflytning. 

Læs eller genlæs del 1 og del 2 i serien.